»Kadar vino govori, takrat skrivnosti ni. Živijo, oj živijo!«
Nobena skrivnost ni, da pri Hood Burgerju obožujemo Martina! Kako ne, če pa »Sveti Martin iz vode dela vin'«?
A Martinovo se ne vrti samo okoli novega vina, temveč tudi okoli veliko dobre hrane. Martinovo slavi hvaležnost ob jesenskem obilju. Saj veste - tradicionalna raca, gos, puran, mlinci, zelje, jabolka… Vsak ima svoj recept za tisto pravo martinovanje, mi pa si ga drznemo zadnjih nekaj let slaviti malo drugače: z burgerjem v desni in kozarcem vina v levi roki.
A ne s katerim koli burgerjem! The Duke 2 nima zaman vojvodskega naziva. Pravzaprav bi se ga spodobilo kar vikati, tako žlahten in prefinjen je.
Gre za uglajenega gospoda, ki bo očaral tudi najbolj visokoleteče brbončice. V njem zaplešejo razkošni tradicionalni okusi tega nekoč poganskega praznika: v krompirjevi bombici je tokrat v ospredju počasi pečena cufana račka (4 ure na 140°C). Spremljata jo gorčica v zrnih, ki s svojo ostrino napoveduje zimo, medtem ko nas sladkoba brusnične marmelade spominja na poletje ter povzdigne okus račke. Ampak to ni vse. Rukolo smo dodali za kanček hrustljavosti, po zajetno dozo sira pa smo se obrnili k zahodnim sosedom, natančneje v provinco Vicenza. Od tam namreč prihaja znameniti italijanski sir Asiago DOP iz mleka krav, ki se na nadmorski višini 600 m pasejo južno od italijanskih Alp. Da bo vse skupaj bolj jesensko, smo račko na koncu pokapljali še s tartufovim medom.
Ob tako plemenitem burgerju pa se spodobi nazdraviti tudi s kapljico rujnega! Sploh, če je v mestu Martin. Postrežemo vam lahko z kozarčkom Merlota iz kleti Goriških Brd ali pa kozarcem Rebule, če vam je ljubše belo.
Na voljo bo med 6. in 10. novembrom v vseh Hood Burger postojankah!
In nikar ne pozabite: »Če Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.«