Ko smo ga lani prvič postavili na meni, nismo bili prepričani, ali je med vami dovolj "čebularjev," ki boste to ameriško burger ikono vzeli za svojo. A izkazalo se je, da vam še kako sede. Prijateljice in prijatelji, POZOR! To ni burger za na prvi zmenek. Spet je tu Oklahoma onion burger!
KRALJICA ČEBULA
Kaj bi v kuhinji brez skromne čebule? Gre za enega od temeljnih okusov v vseh najpomembnejših kulinarikah, brez katere si ne moremo predstavljati naših najljubših jedi. A vedno se drži bolj v ozadju, po krivici spregledana, glavno vlogo pa prepušča bolj renomiranim sestavinam. Mi smo se odločili, da to spremenimo in jo povzdignili v eno od solističnih vlog v specialcu z imenom Oklahoma!
INOVACIJE V TEŽKIH ČASIH
Tako kot še prenekatera kulinarična inovacija je Oklahoma onion burger nastal iz nuje. Pred skoraj sto leti so v ZDA preživljali eno najtežjih obdobij – veliko gospodarsko krizo. Ljudje so gledali na vsak cent in da bi svoje burgerje ohranili dostopne vsem, so v nekaj restavracijah v Oklahomi prišli na zanimivo idejo.
Dragi govedini so namesto kančka čebule za okus dodali kar polovico čebule, ki je je bilo v tej poljedelski državi vedno na pretek. Nasekljali so jo čisto na tanko in jo z lopatko smashnili v polpet, ko so ga dali na žar. Tako so lahko z isto količino govedine nahranili več ljudi in ostali v plusu. Novost so poimenovali kar Depression burger.
A usoda ima svoje načrte in jed, ki je nastala kot izhod v sili, se je hitro prijela. Kdo pa ne mara karamelizirane čebule, pomešane s sočno govedino? Sto let kasneje je Oklahoma onion burger postal nepogrešljiv del ponudbe burger jointov po vsej državi.
KAKO GA NAREDIMO?
Kot vse naše burgerje tudi tega naredimo iz naše odlične vsak dan sveže mlete govedine, ki jo tako kot vse naše polpete s smash tehniko stisnemo na žar. Razlika je ta, da se z mesom stisne tudi na tanko narezana čebula. Tako se govedina peče na žaru skupaj s čebulo in se napaja arome.
Kick burgerju naredi naša domača gorčična omaka, ki smo jo pimpali, da bo burger malo bolj mehkoben na okusu. Originalnemu Oklahoma burgerju dodajo samo gorčičo, ki se je nam zdela preveč ostra. Da ne bo pomote, med polpetoma dodamo tudi cheddar sir, za piko na i pa poskrbijo kisle kumarice. Top shit kombinacija!
KDAJ IN KJE?
Na meniju ga boste videli od 16. do 26. aprila v vseh naših postojankah ali na spletu v naši online aplikaciji – tudi z možnostjo dostave na dom.
Ne ga zamuditi!