Novi Hood krompirček

Drage prijateljice in prijatelji,

čeprav se v Hoodu držimo pravila, da zmagovalnega konja ne menjaš, pride tudi on v dobo življenjske jeseni in ga čaka prisilna upokojitev.

Preden nas ozmerjate z vsemi, vas vabimo, da nam prisluhnete. Imamo namreč nekaj za povedat glede našega Hood Krompirčka.


OD DOMAČEGA LUPLJENJA IN REZANJA DO SEMI STROJNE PROIZVODNJE

Tisti, ki ste z nami od samega začetka, se morda spomnite, da je bil Hood Krompirček produkt, ki je dolga leta imel posebno mesto v naši kuhinji. Od ročnega lupljenja in rezanja je prišel na strojno lupljenje in rezanje. Kasneje smo domačo kuhinjo za blanširanje in prvo cvrtje zamenjali za večjo pripravljalnico, kjer smo lahko z več sodelavci in večjimi aparati sledili povpraševanju. 

Časa, ki smo ga v Hoodu namenili krompirčku, je bilo morda še več, kot smo pri razvoju receptov namenjali našim burgerjem. Ta stavek ni tako čudaški, ko želimo nahraniti slabih 10.000 porcij na mesec te zlate in hrustljave dobrote in ohranjati visok nivo kakovosti.
Hood Krompirček je bil predmet spora med lastnikoma, sodelavci in tudi med strankami. Nekateri ga naravnost obožujejo in upamo, da vas bo novi krompirček navdušil, tako kot je nas.


ALGORITEM HOOD KROMPIRČKA?

Krompir se v poletnih mesecih izkoplje in idealno je, da se nekaj tednov počaka, preden ga uporabimo v kuhinji. Ko je pripravljen, ga olupimo in narežemo, nato ga 12 ur namakamo v vodi, da se izloči odvečni škrob. Temu sledi nekajminutno blanširanje v kropu ali na pari in nato pade v primarno cvrtje na nižji temperaturi. Samo ta postopek je trajal 48 ur. 

Shranjevanje krompirja je prav tako velik izziv, saj nekje do meseca decembra ob ugodnih pogojih (nekje pri 6°C v temi) krompir pridobiva na kakovosti, potem pa ta začne upadati, postane bolj mehak in se suši, posledično je bolj "soggy" in gubast. 

Tedaj nismo bili več zmožni slediti povpraševanju, zato smo se podali na misijo k iskanju ustreznega partnerja, ki bi nam pomagal nadaljevati zgodbo. Sprva smo ga našli pri nas v domačem okolju, vendar pa se je izkazalo, da konsistenca ni bila na nivoju naših visokih kulinaričnih standardov. Partnerja smo začeli iskati drugje, čez mejo pri naših severnih sosedih, ki so nam z veseljem prisluhnili in nam od leta 2019 pomagajo pri našem krompirčku, da ga delajo točno po takem postopku kot smo ga delali mi, ko smo ga delali sami.


KAJ IMA OBILNO DEŽEVJE S KROMPIRJEM?

Tako kot pri vinu in pri vseh poljedelskih dobrinah, je tudi pri krompirju veliko odvisno od letine. 
Že lansko leto nas je letina nekoliko razočarala, ampak smo vztrajali na svojem (verjetno ste opazili, da so bili krompirčki precej kratki).
Letošnje še obilnejše deževje je vplivalo na na rast krompirja. Manj sonca in več vode pomeni manjši in ožji krompir.
Pa kaj pol če je manjši?! 
Problem nastane, ker majhni krompirji niso primerni za rezanje na 12x12 mm debeline, kar je bil zaščitni znak Hood Krompirčka. Pri tej dimenziji namreč nastane toliko odpadka, da je grozljivo.  


NI DEBEL, JE PA TANEK

Drage prijateljice in prijatelji, naj vas sprememba ne razočara. Novice so namreč dobre!  Hood Krompirček ostaja vse to kar smo zgoraj opisali, torej ista sorta, postopek od izkopa do cvrtja ostaja isti, le eno stvar smo na tej poti spremenili. Zamenjali smo nož, ki ta krompir reže. Novi Hood Krompirček meri 7x7 mm in ne več 12x12 mm, tako bo odpadka manj, debel ni več, je pa tanek in dvakrat bolj hrustljav!

Spoštovani, to je novi Hood Krompirček!