The Cuban Sandwich
Če kdo ve, kje se dobro je, so to delavci - to je povedal že legendarni Anthony Bourdain. Prazna vreča ne stoji pokonci in te ljudi je treba nahraniti! A vsekakor ni vseeno s čim. Pridni delavci še kako vedo, kaj je dobro!
Drage prijateljice in prijatelji, za konec leta smo za vas pripravili še en čisto nov Special Edition izdelek. No, ni čisto nov. Zagotovo je med vami kdo, ki ga je že poskusil in ki mu nikakor ni šel iz glave... Poskusili ste ga lahko lansko leto na našem štantu na Odprti Kuhni in pa na FerFud turneji. Se ga spomnite?
The Cuban sandwich je kubansko obarvan sendvič, ki pa je nastal na ameriškem ozemlju. Na drugi strani floridskega zaliva so živeli priseljenci iz Kube, ki so v upanju na boljše življenje, s seboj prinesli tudi delček svoje kulture in kulinarike. V tovarnah so se srečevali z drugimi imigranti, s katerimi so prepletli okuse in tako je v času vrhunca ameriške tobačne industrije nastal ta kulinarični fenomen. V njem so tako svoj pečat pustili še italijanski, španski in nemški priseljenci in skupaj dokazali, da je hrana delavskega razreda lahko tudi kulinarični presežek.
Kubanci so znani po dobrih cigarah, odličnem rumu in vrhunski počasi pečeni svinjini. Slednji smo se tudi mi zelo posvetili. 24ur smo jo marinirali v marinadi iz pomaranče, limete, česna, origana, kumin, popra, paprike... nato pa smo jo dali v pečico na 140°C za 5 ur. Pujsek seveda ne bo osamljen. V družbi italijanskega kuhanega pršuta, kislih kumaric, gorčice, cheddar sira je zavit v našo podolgovato štručko, popečeno in z maslom namazano. Za piko na i sendvič pokapljamo še s svežo omako iz mete, pomaranče in limone.
Nikar si ne dopustite, da bi zamudili zadnjega letošnjega specialca! Če ne drugega vas bo za trenutek ali dva odpeljal v toplejše kraje. V kraje neskončnega poletja, glasbe, plesa, živih barv, dobre družbe, ter odlične hrane in pijače!
Samo od 4. do 11. decembra!
Viva la libertád!